Gå till huvudinnehållet
Ring rådgivningsnumret.
RÅDGIVNINGSNUMMER
+358 10 206 9620
Pris Priset för samtalet är 8,35 cent/samtal + 16,69 cent/min (moms 24%).
Aktuellt

  Alla aktuella

Intellistudio® hittade melanomet

Erfarenheter Publicerad 3.11.2020

Mikroskopiska förändringar hittas ofta endast med det precisa IntelliStudio®-systemet för fotografering av födelsemärken.

epilaser-intellistudio-2

En man i 40-årsåldern kom till mottagningen på grund av röda fläckar som uppkommit under årens lopp. De visade sig vara födelsemärken med rött pigment som helt eller delvis saknade brunt pigment. Förutom dessa hade patienten även vanliga bruna födelsemärken. Det mest rödaktiga födelsemärket visade sig vara begynnande melanom och efter utvidgad excision programmerades uppföljningen av hela huden med robotkamerasystemet IntelliStudio® som använder sig av artificiell intelligens.

Vid den tredje fotograferingen av huden, cirka 10 månader efter den första fotograferingen, upptäcktes ett förändrat födelsemärke på ländryggen. Förändringen kunde endast ses genom att jämföra de digitala dermoskopbilderna bredvid varandra. Med blotta ögat såg födelsemärket normalt ut och skiljde sig inte heller märkbart från de andra födelsemärkena på de bilderna. Inte heller vid bedömning med dermoskopi särskilde sig födelsemärket från patientens andra födelsemärken.

Födelsemärket togs bort och i utlåtandet från hudpatologen konstaterades att det representerade en förändring i form av melanom in situ, det vill säga ett ytligt melanom. I det här fallet upptäcktes melanomet endast på grund av den mikroskopiska förändringen som skett i födelsemärket under tidens gång och melanomet hade antagligen inte hittats så här tidigt utan IntelliStudio®-systemet för fotografering av födelsemärken.