Gå till huvudinnehållet
Ring rådgivningsnumret.
RÅDGIVNINGSNUMMER
+358 10 206 9620
Pris Priset för samtalet är 8,35 cent/samtal + 16,69 cent/min (moms 24%).
Godartade hudtumörer

Godartade hudtumörer

Vilka slags hudtumörer kan tas bort med laser?

Med laser kan man ta bort sådana hudtumörer, som hudläkaren kan konstatera vara godartade utifrån utseendet. Sådana är bland annat dermala nevi (=upphöjt födelsemärke inuti huden), talgkörtelhyperplasi (=sebaceous hyperplasia), seborroisk keratos (mjällvårta, åldersvårta), hudflik (=skin tag, fibroma molle) och xantelasma.

Varför avlägsnas hudtumörer med laser?

Laser tar bort hudtumörer med precision utan att skada omgivande vävnad. Laserbehandling är en snabb metod och man kan ta bort flera tumörer under samma mottagningsbesök. Därför är laserbehandling förmånligare än motsvarande operativa behandling. Patienten blir också snabbt återställd efter laserbehandlingen och oftast syns ärret knappt.

Varför tas födelsemärken med mörkt pigment helst inte bort med laser?

Ett födelsemärke med mörkt pigment tas bara bort om hudläkaren bedömer den avvikande eller om patienten upplever betydande olägenhet av den. Födelsemärket tas bort kirurgiskt med kniv och skickas till patologen. Borttagning av vanliga godartade pigmentfödelsemärken gör däremot ingen nytta för att minska risken för hudcancer. Operation av födelsemärken lämnar också alltid ett ärr, som ibland kan vara mer störande än själva födelsemärket.

Födelsemärken med mörkt pigment tas inte bort med laser, eftersom de har en stor förnyelserisk och det är svårare att observera ett förnyat födelsemärke för att se om det är elakartat. I samband med laserborttagning kan man inte heller ta ett vävnadsprov av födelsemärket, vilket behövs om man misstänker att det är elakartat.

När lönar det sig att välja kryobehandling?

Stora åldersvårtor på kroppen och extremiteterna lönar sig att ta bort med kryobehandling. Ingreppet tar inte bort födelsemärkena genast, utan huden flagnar långsamt under de närmaste veckorna som följer och födelsemärkena lossnar i sambandet med flagnandet. Vid borttagning av åldersvårtor i ansiktet och hårbottnen är CO2-laserborttagning ett bättre alternativ än kryobehandling. Födelsemärkena fås bort direkt, huden återhämtar sig snabbt och lasern skadar inte hårsäckarna.

Vilka slags resultat kan man nå med laser?

Åldersvårtor och hudflikar kan tas bort utan permanenta märken. Borttagning av dermala nevi och xantelasma kan lämna en punkt som är ljusare än den övriga huden och punkten kan också bilda en liten grop. Hudens ytstruktur jämnas dock vanligtvis ut inom ungefär en månad. Även färgskillnaden kan jämnas ut lite med tiden.

Gör det ont att ta bort hudtumörer med laser?

Laserbehandlingen känns som en kortvarig nypande känsla på huden. Ingen smärta eller ömhet känns i huden efter behandlingen. Vid borttagning av större tumörer är det möjligt att använda injektionsbedövning för området som behandlas.

Vilka är anvisningarna för eftervård?

Borttagningsområdet duschas och skyddas med sårtejp i ett par dagar. (Cirka en veckas avbrott från bastu och bad.) Efter några dagar bildas en skyddande skorpa på borttagningsområdet. Det lönar sig inte att ta bort skorpan med fingrarna, utan den ska låtas lossna av sig själv. Ungefär en veckas avbrott hålls från bastu och bad. Ibland kan läkaren ordinera användning av en salva med antibiotika och kortison på borttagningsområdet, för att minska kliande och hudirritation samt förebygga inflammation.

Hur gör jag för att få behandling?

Du bokar en tid för behandling hos hudläkaren. Ingreppet kan ofta göras redan vid det första besöket. (bedövning behövs vanligtvis inte). Det blir alltid förmånligare att ta bort flera tumörer under samma besök, än att ta bort dem enskilt vid olika mottagningsbesök.