Gå till huvudinnehållet
Ring rådgivningsnumret.
RÅDGIVNINGSNUMMER
+358 10 206 9620
Pris Priset för samtalet är 8,35 cent/samtal + 16,69 cent/min (moms 24%).
Kärltumörer

Kärltumörer

Hur behandlas kärltumörer?

Kärltumörer behandlas med KTP-, Nd:YAG-, alexandrit- och pulsfärglaser samt IPL-apparater. De här laserbehandlingarna är utmärkta behandlingsformer för kärltumörer. Vi använder oftast KTP-laser, eftersom risken för ärr är mycket liten vid KTP-laserbehandling och den har den kortaste och mest problemfria konvalescenstiden.

Vad bygger blodkärlslaserns effekt på?

Behandlingens effekt bygger på selektiv fototermolys. Lasern eller IPL-ljuset hettar upp hemoglobinet i blodkärlen, vilket leder till att kärlstrukturen förstörs. Kroppens försvarssystem avlägsnar den förstörda kärlstrukturen inom ett par veckor.

Vilka slags kärltumörer behandlas?

Vi använder laser för att ta bort exempelvis spindelnevus, körsbärsfläckar, angiom i läppen och eldsmärken.

Spindelnevus (spider naevus) bildas av en centralven och kapillärer som strålar utåt från den. Spindelnevus i ansiktet kan enkelt tas bort med exempelvis KTP-laser. Vanligtvis räcker det med en behandling.

Angiom i läppen (venous lake) är ett mörkblått åderbråck, som lätt fås bort med Nd:YAG- eller alexandritlaser. Oftast räcker det med en behandling.

Körsbärsfläckar (cherry angioma) är 2–5 mm stora körsbärsröda kärltumörer. Tumörerna uppstår ofta med åldern. Körsbärsfläckar är enkla att ta bort med KTP-laser. Det går till och med att ta bort tiotals av dem under samma behandlingsbesök.

Eldsmärken (naevus flammeus, port-wine stain, portvinsfläck) är medfödda kapillära malformationer, vars färg varierar från ljusröd till mörkröd. Eldsmärken behandlas med blodkärlslaser och IPL-ljusimpulser. Eldsmärken bleks med en serie på 5–10 behandlingar så att i genomsnitt hälften av patienterna uppnår ett terapisvar på 50 procent.

Gör det ont att få laserbehandling för kärltumörer?

Laserbehandlingen känns som en hettande, punktmässig smärta. Smärtan är inte kraftig och är av kortvarig karaktär. Vid behandling av kärltumörer används vanligtvis ingen bedövning, eftersom bedövningen drar ihop blodkärlen och försämrar laserbehandlingens effekt.

Vilka är anvisningarna för eftervård?

Vid behandling av små kärltumörer bildas en skorpa på behandlingsområdet, som får lossna av sig själv inom en vecka. Huden kan tvättas som vanligt. Behandlingsresultatet syns 2 veckor efter behandlingen. Vid behandling av eldsmärken kan det förekomma skorpa under 2 veckor och själva behandlingsresultatet syns 2–3 veckor efter behandlingen. Vid behandling av eldsmärken ska du undvika bastubad och motion som orsakar svettning under 3–5 dagar.

Hur gör jag för att få behandling?

Du bokar en tid för behandling hos hudläkaren. Behandling av små kärltumörer kan ofta göras redan vid det första besöket.