Gå till huvudinnehållet
Ring rådgivningsnumret.
RÅDGIVNINGSNUMMER
+358 10 206 9620
Pris Priset för samtalet är 8,35 cent/samtal + 16,69 cent/min (moms 24%).
Vårtor och kondylom

Vårtor och kondylom

Vad är vårtor och kondylom?

Vårtor (verruca vulgaris) och genitala kondylom (condyloma acuminatum) är tumörer orsakade av HPV-viruset, som kan orsaka funktionella och estetiska besvär.

Hur blir man av med vårtor eller kondylom?

Krämbehandling av vårtor och kondylom är ofta jobbigt och ineffektivt. Det mest effektiva är att behandla de här tumörerna med kryobehandling, det vill säga frysning med flytande kväve. Kryobehandling lämpar sig särskilt för behandling av stora vårtor och vårtor på fotsulorna. Små vårtor och genitala kondylom är lätta att ta bort snabbt och precist med CO2- eller Er:YAG-laser.

Varför laserbehandling?

Med laser kan man ta bort förändringar på ett exakt och snabbt sätt utan blödning. Med laser uppnår man ett bra estetiskt resultat.

Hur många behandlingar behövs?

Små vårtor kan försvinna redan efter en laserbehandling. Stora vårtor behöver behandlas med flera kryo- och laserbehandlingar. Behandlingarna genomförs vanligtvis med 3–4 veckors mellanrum.

Gör det ont att få laser- eller kryobehandling?

Laser- och kryobehandling är lite smärtsamt. Vid behov kan injektionsbedövning användas. Fingrar eller tår kan bedövas med ledningsanestesi. För barn bör man använda EMLA-kräm på vårtorna och fingrets knogled 1,5 timme innan mottagningsbesöket, så att injektionsbedövningen gör mindre ont.

Vilka är anvisningarna för eftervård?

Efter behandlingen blir området irriterat och bildar skorpor under 1–3 veckor. Området duschas dagligen. Du får bada bastu, men bad i simhall ska undvikas.

Hur gör jag för att få behandling?

Du bokar en tid för behandling hos hudläkaren. Vuxna kan ofta behandlas redan vid det första besöket. Även barns vårtor kan behandlas vid det första försöket om barnet har informerats väl i förväg och är villig att behandlas.