Gå till huvudinnehållet
Ring rådgivningsnumret.
RÅDGIVNINGSNUMMER
+358 10 206 9620
Pris Priset för samtalet är 8,35 cent/samtal + 16,69 cent/min (moms 24%).
Borttagning av tatuering

Borttagning av tatuering

Hur tar man bort tatueringar?

Vi tar bort dekorativa, kosmetiska och traumatiska tatueringar med Q-switchad rubinlaser. Vi använder Q-switchad rubinlasrar (Villmanstrand, Tammerfors, Lahtis, Kuopio) samt Q-switchad KTP/Nd:YAG-lasrar (Uleåborg, Vasa, Vanda). Innan borttagning av en tatuering behandlar vi det tatuerade hudområdet med fraktionerad CO2- eller Er:Glass-laser. Förbehandlingen förbättrar behandlingens effekt och kosmetiska resultat. Borttagning av tatuering med Q-switchad laser förstör tatueringens pigment med fotoakustiska tryckvågor. Immunsystemet avlägsnar det förstörda pigmentet från området.

Vilka färger kan tas bort?

Q-switchad rubinlaser är överlägsen vid borttagning av svart, blått, grönt och magenta och den är även bra för att få bort gråa och bruna toner. Lasern har knapp effekt på röd, gul och vit färg. Q-switchad KTP/Nd:YAG-kombinationslaser avlägsnar bäst röda, gula och orangea (KTP) färger samt svarta och blåa toner (Nd:YAG).

Hur många behandlingsgånger behövs?

Antalet behandlingar som krävs beror på pigmentets färg, mängd, djup och anatomiskt område. Det exakta antalet behandlingar går inte att förutse, men du kan få en grov uppskattning med Kirby-Desai-räknaren. Behandlingsintervallet är minst 6-8 veckor. En svart tatuering kan vanligtvis tas bort helt. Detta är dock inte alltid möjligt om pigmentet sitter tillräckligt djupt i dermis.

Är borttagningen smärtsam?

Borttagning av tatueringar med laser är ganska smärtsamt. En timme innan behandlingen kan du smörja huden med receptfri EMLA-bedövningskräm från apoteket. Smärtan kan vid behov också lindras med smärtstillande. Under behandlingen är det möjligt att svalka kyla ner med kalluft, som även lindrar smärtan. Även rytmisering av laserbehandlingen och pauser hjälper smärthanteingen.

Vilka är anvisningarna för eftervård?

Kompresser och förband som lagts på borttagningsområdet tas bort dagen efter behandlingen. Kompresser kan även lossas i duschen. Huden rodnar efter fraktionerad laserbehandling och det kan bildas blåsor på borttagningsområdet. Det lönar sig att låta bli att spräcka blåsorna, om det är möjligt. Det behandlade området duschas och skyddas med rena kompresser varje dag, men du ska undvika att röra området med fingrarna. När det bildas sårskorpa på behandlingsområdet, ska du se till att kläderna inte skaver området. Skorporna lossnar till slut av sig själv.

Totalt tar det cirka 2 veckor för huden att läka. Under soliga årstider används solkräm med SPF50+ under behandlingsserien. Det kan förekomma hyper- eller hypopigmentering i behandlingsområdet, som i regel försvinner den inom 6–12 månader.

Kan borttagning av en tatuering lämna ärr efter sig?

Att ta bort en tatuering lämnar vanligtvis ett något ljusare märke på huden. Ibland kan en tatuering försvinna helt utan att lämna ett spår. Utvecklingen av ärret är möjlig både genom att ta tatueringen och från att ta bort tatueringen. Q-kopplade lasrar gör lite för att värma vävnader, så det här är de metoder som har minst risk för ärrbildning. Risken för ärrutveckling är därför låg, men möjlig om patienten har en känd eller latent tendens att växa över ärret.

Hur gör jag för att få behandling?

Du bokar en mottagnings- eller distansmottagningstid hos Epilasers hudläkare för borttagning av en tatuering. Hudläkaren gör en uppskattning över behovet av laserbehandling och patientens lämplighet för behandlingen. Hudläkaren kan även utföra den första behandlingen om tatueringen inte är alltför stor. För fortsatta behandlingar skriver läkaren vanligtvis en SV3-remiss till laserbehandlingar som utförs av en sjukskötare.